Verbreding Wilhelminanasluis, Zaandam

 • Projecttitel:

  Verbreding Wilhelminasluis en naastgelegen Beatrixbrug en Wilhelminabrug, te Zaandam

 • Opdrachtgever project:

  Heijmans

 • Uitvoerende organisatie(s):

  Constructiebedrijf Hillebrand BV (ASK Romein)

 • Contractvorm:

  n.v.t.

 • Looptijd project:

  2013 - 2020

 • Opdrachtgever Jeras:

  Constructiebedrijf Hillebrand BV (ASK Romein)

 • Looptijd inzet Jeras:

  Eind 2018 t/m heden

Lees meer

Werkzaamheden project

De Wilhelminasluis vormt de belangrijkste kruising van wegen en water in het hart van Zaandam. Door het verbreden van de sluis en de twee bruggen, de Beatrixbrug en de Wilhelminabrug, wordt dit knooppunt bij de tijd gebracht.

 

Na deze renovatie kan vaarverkeer met een laadvermogen tot 3.000 ton via de schutsluis tussen de Zaan en de Voorzaan op en af varen. Opdrachtgever 'Provincie Noord-Holland' heeft het project in 2013 gegund aan Heijmans. Het zeeuwse Hillbrand, vestiging Middelburg, heeft de realisatie en montage van de twee nieuwe bruggen en het vernieuwde bewegingswerk van de sluisdeuren aangenomen van Heijmans. 

 

De sluis wordt vervangen door een nieuwe moderne schutsluis voor beroeps- en recreatievaart. De traditionele vorm met smalle toegang en brede kolk wordt vervangen door een meer efficiënte rechte vorm met een veilig hekwerk rondom. De sluis wordt hierdoor over de totale lengte (156 meter) verbreedt tot 14 meter. Het ontwerp en realisatie van het bewegingswerk gebeurt in samenwerking met Molenmaken Techniek BV (MTS), uit Sneek. 

 

Onderaannemer Constructiebedrijf Hillebrand BV is tevens verantwoordelijk voor het leveren en aanbrengen van de twee stuks nieuwe basculebruggen. Realisatie en conservering van de nieuwe bruggen is reeds gebeurd op locatie in Middelburg. 

 

Jeras ondersteunt de projectleider en werkvoorbereider met het opstellen van de diverse (werk)plannen en de daarbij behorende keuringsplannen, conform de overeenkomst(en) met Heijmans en de Vraagspecificatie Eisen. Hierbij is Jeras verantwoordelijk voor het waarborgen van het V&V-proces, ookwel systems engineering, zodat plannen, waardoor uitvoering en uiteindelijke oplevering aantoonbaar conform de eisen worden uitgevoerd. 

 

Interessante links / media: